Kronprinsessen kickstartet skoleturnéen

Elevene ved Tøyen og Hval skole i Oslo fikk hjelp av H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit da de skulle løse oppgaver for årets TV-aksjon.

Det var fint med prinsessebesøk synes elevene ved Tøyen og Hval skole. Ordfører i Oslo Marianne Borgen (t.v) ble også godt mottatt under onsdagens skoleturné. Foto: Mari Aftret Mørtvedt

TV-aksjonens skoleshow, med programleder Phung Hang i spissen, ble i dag kickstartet av over 600 elever fra Tøyen og Hval skole i Oslo. Oslos ordfører Marianne Borgen og H.K.H Kronprinsessen hjalp til da elevene i to lag konkurrerte om å få fleste esker sendt gjennom salen. Oppgaven skulle illustrere at hjelpen kommer best fram til de som trenger det når alle jobber sammen om oppgaven. Da de ble spurt om de skulle gå med bøsse for TV-aksjonen runget et høyt JA fra salen.

Elevene fikk se film av Bara'a som bor i flyktningleir i Libanon, og som lengter tilbake til hjemlandet Syria. Bara'a drømmer om å bli lærer, eller lege, men størst er likevel drømmen om å komme tilbake til et fredelig Syria. Mange av elevene var allerede kjent med Bara'a gjennom undervisningsopplegget som er utarbeidet for TV-aksjonen. Undervisningsopplegget, som er tilpasset alle klassetrinn fra 1. til 10. klasse, tar opp temaer som menneskerettigheter, regler i krig og hvilke utfordringer barn kan oppleve når de kommer som flyktninger til et nytt land.

Gikk med bøsse som barn

Kronprinsessen fortalte elevene at hun gikk med bøsse for TV-aksjonen da hun var barn og at hun var veldig glad for å være beskytter for Røde Kors sin TV-aksjon. Ordfører Marianne Borgen sa at hun var veldig stolt over det store engasjementet hun opplever for å hjelpe de som trenger det mest.

TV-aksjonens skoleturné ledes for femte gang av NRK-programleder Phung Hang. I løpet av den timen skoleshowet varte fikk elevene høre om den alvorlige situasjonen for barn fanget i krig, men det ble også konkurranser, dans med koreograf Amalie Eggen og trylling med tryllekunstner Alexx Alexxander.

-Mine foreldre har selv fryktet fra konflikt i Vietnam og et land de elsket for å kunne gi meg en bedre fremtid. Hadde ikke de tatt dette valget, kunne jeg aldri kunne bidratt ved å reise rundt for å gjøre en forskjell slik jeg kan i dag. Det er viktig for meg å understreke at vi er alle ressurser og alle kan bidra med noe, sa skoleturnéleder Phung Hang til elevene i salen.

– Ved å reise rundt i Norge med skoleturneen lærer vi elever hvorfor de må bidra og hvordan, for eksempel ved å ta godt imot folk som kommer hit. Barn er flinke til å gi av seg selv. Vi må huske at vi må investere i dem – det er de som er framtiden, sier Phung.

Både H.M Dronning Sonja og H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit er beskyttere for TV-aksjonen som i år går til Røde Kors. Begge har lenge støttet aktivt opp om arbeidet til Røde Kors.

Publisert 12.10.16 av Blimed2016